Voorverwarmen van bitumen dakbedekking bij koud weer

Voorverwarmen van bitumen dakbedekking bij koud weer: een ijskoude noodzaak.

 

klik-instructievideo_klein

De hardheid van bitumen dakbedekking wordt in de fabriek afgestemd op de jaargetijden. Dakrollen zowel APP als SBS zijn daardoor meestal goed verwerkbaar. Toch kan het problematisch zijn om dakrollen te verwerken tijdens de koudste tijd van het jaar. Dit geldt zeker ook na zeer sterke nachtelijke afkoeling. Ook als het later in de dag mooi weer is. APP heeft hier eerder last van dan SBS.

Mooi weer haalt de kou of de vorst niet snel uit het binnenste van de volledig afgekoelde bitumen dakbanen. Ze kunnen barsten, inscheuren of openbreken tijdens het afrollen omdat te koude dakrollen niet meer soepel zijn maar breukgevoelig. Dat probleem doet zich nog sneller voor als te koude dakrollen door de verwerker vanaf de schouder op het dak gegooid worden. Door de klap kunnen inwendige breuken en haarscheuren ontstaan.

Als de bitumen veel te koud is dient de dakrol serieus voorverwarmd te worden alvorens hem echt te ontrollen.
De branderwarmte tijdens het aanbrengen is met name aan het einde van de rol onvoldoende om breukschade aan de bovenzijde te voorkomen. Voorverwarmen is van groot belang om door kou inwendig verstijfde bitumen dakbedekking weer soepel verwerkbaar te maken.

 

Instructie voorverwarmen van bitumen dakbedekking.

  • Verwarm de dakrol met de brander aan zowel buitenzijde als binnenzijde en tussen alle losgemaakte windingen. Zo dringt de warmte overal goed door en dat maakt de bitumen weer soepel.
  • Geef de kleine kerndiameter-windingen aan het einde van de rol extra warmte. Deze binnenste lagen breken het snelst vooral aan de bovenzijde. De bovenzijde wordt tijdens het op de ondergrond branden nauwelijks verwarmd maar wel het meest gestrekt.
  • Verwerk de dakrol vlot na het voorverwarmen en warm de binnenkern gedurende het branden nog bij met korte vlamstoten.

Rollen AaboGum Heavy

Een zeer compleet assortiment bitumineuze dakbedekking

Wij leveren een breed scala aan bitumineuze dakrollen in alle gangbare varianten: Toplagen en onderlagen in APP en SBS-gemodificeerde bitumen eventueel voorzien van een speciale compound of afwerking van leislag, talk of zand. Ook zijn onze rollen veelal leverbaar in verschillende lengtematen en gewichten zodat aan geldende tilnormen kan worden voldaan. Uiteraard zijn onze bitumineuze dakrollen voorzien van de benodigde keurmerken KOMO en/of CE keurmerken.