zwembad koog a/d zaan

Deze maand in Dakenraad: Unieke combinatie van onze producten toegepast op renovatie zwembad Koog a/d Zaan.

Artikel verschenen in Dakenraad nr 128. Klik hier voor het originele artikel.

Onlangs werd zwembad Zaangolf in Koog aan de Zaan voorzien van een compleet nieuw dakpakket. Gezien de functie van het pand, de vele installaties op het dak en de beperkte tijd om het project uit te voeren waren hoogwaardige producten met bijzondere eigenschappen nodig. Aabo Trading werd benaderd om een pakket producten samen te stellen die aan de hoge eisen van dit project konden voldoen.

Het werkbezoek is gepland met de installatie-adviseur van de gemeente Zaanstad: ing. Mark Bakker van KEI Advies uit Alkmaar, bedrijfsleider Rinus Rietvelt van Klomp Dakbedekkingssystemen uit Amsterdam en Dennis van de Kemp van Aabo Trading Amsterdam. In opdracht van de gemeente Zaanstad heeft KEI Advies BV een onderzoek verricht naar de totale energiestromen gas, elektra en watergebruik van het openbare zwembad. Mark Bakker: “De technische installatie was niet meer betrouwbaar. Met de berekening van de energiestromen hebben we aangetoond dat er grote energiebesparingsmogelijkheden waren. Dit heeft geleid tot het besluit om de werktuigbouwkundige en zwembadinstallatie-onderdelen te vervangen.”

Rinus Rietvelt werkt regelmatig voor de gemeente Zaanstad, zo raakte hij ook bij dit project betrokken: “De installaties staan op het dak, dat bestaat uit geprofi leerde stalen dakplaten, een dampremmende laag, steenwol isolatie en een APPdakbedekking. Op een dak waar veel op wordt gelopen is dat geen goede combinatie. Dat klopte ook wel, want de parkers kwamen door de dakbedekking heen.”

Bakker: “Nadat het ontwerp was gemaakt is onze advisering overgegaan in projectmanagement en uitvoeringsbegeleiding. Gemeente Zaanstad werkt zo veel mogelijk met Preferred Suppliers. Vanuit een raamcontract met Consolidated, dat door een aanbesteding met EMVI criteria is opgesteld door Koëter Vastgoed Adviseurs in Geldrop heeft Klomp BV de opdracht rechtstreeks van de Gemeente Zaanstad gekregen. De installateur, Strukton Worksphere, heeft de installatie-opdracht door een aanbesteding met EMVI criteria verworven en de opdracht van Zaanstad ontvangen. Het bouwbedrijf Thunnissen heeft de werkzaamheden in onderaanneming uitgevoerd in opdracht van Strukton Worksphere”

 

Opbouw van de nieuwe dakbedekkingsconstructie met op de voorgrond de zelfklevende dampremmende laag.

Opbouw van de nieuwe dakbedekkingsconstructie met op de voorgrond de zelfklevende dampremmende laag.

 

 

 

Uitvoeringsrestricties
De uitvoering was buitengewoon gecompliceerd, omdat de meeste installaties op het dak stonden en het dak tot op de stalen dakplaten moest worden gesloopt en de kleedkamers en de hoofdentree onder dit dakdeel lagen.

Bakker: “Het was voor iedereen wel duidelijk dat er wat moest gebeuren, maar een vervelende bijkomstigheid was dat vanwege de veiligheid – met onder andere de kans op vrijkomende dampen – het zwembad tijdelijk moest worden gesloten. We hebben toen na een grondige voorbereiding met de gemeente en de exploitant sportbedrijf Zaanstad, drie weken in juli gepland. In drie weken tijd moest het dak compleet worden vernieuwd, de installatie vervangen en omdat we toch bezig waren, het tegelwerk vernieuwen en een nieuw systeemplafond plaatsen.”

 

Dakbedekkingsconstructie
De werkzaamheden zijn begonnen op de plaats waar de nieuwe installaties moesten komen. Rietvelt: “Dat heeft natuurlijk alles te maken gehad met de strakke planning. De oude installatie is gesloopt en afgevoerd: wij hebben het dak ter plaatse ingezaagd, verwijderd, vernieuwd en weer aangeheeld met het oude dak. De poeren voor de nieuwe installaties zijn tegelijkertijd waterdicht afgewerkt. Het voordeel was dat hoewel de werkruimte beperkt bleef en er tijdens het kraanwerk wel hinder ontstond, we toch min of meer ons eigen werk konden doen.”

Aabo Trading heeft vaker aan Klomp Dakbedekkingssystemen geleverd. Dennis van de Kemp: “De eisen voor dit dak waren vrij hoog, er moest een dampremmende laag met een hoge dampdiffusieweerstand worden geleverd vanwege de stevige binnenluchtcondities die bij een zwembad horen. Er moest brandveilig kunnen worden gewerkt op de onderconstructie en bij de details en er moest een drukvaste thermische isolatie worden toegepast, omdat het dak vanwege de installaties vrij frequent zal worden belopen.”

 

Materiaalkeuze
De gekozen dampremmende laag – Aabo Alufix Extreme SK – heeft bijzondere eigenschappen, is door de aluminium drager dampdicht en volledig zelfklevend. Ook de overlappen zijn zelfklevend. De baan met een breedte van 1,5 meter en een lengte van 66,7 meter weegt slechts 25 kg en is mandragend.

Rietvelt: “Vooral dat zelfklevende aspect is bij een complex project als dit zwembad tijdbesparend en brandveilig op een onderconstructie van stalen dakplaten en aansluitingen bij randen en opstanden. Op de dampremmende laag zijn Airpop® 200 isolatieplaten toegepast, ongecacheerd, met daarop een tweelaags APP-dakbedekkingssysteem, waarvan de eerste laag – Aabo Vlambase – voldoende massa heeft om te voorkomen dat de onderliggende isolatie smelt. Deze eerste laag is bevestigd met AaboFix tule-bevestigers met een corrosieweerstand van 15 cycli kesternich. De APP-toplaag – AaboTop – is zwart gemineraliseerd.”

 

De Airpop® isolatie wordt met zogenoemde werkparkers bevestigd.

De EPS isolatie wordt met zogenoemde werkparkers bevestigd.


Planning
Mark Bakker reageert na afloop van het werk per mail: “De werkzaamheden hebben ongeveer zes weken geduurd, waarbij telkens een dagdeel van de oude dakbedekking werd verwijderd en opnieuw werd aangebracht. De communicatie kon beter tussen de diverse partijen, zeker op het moment van slechte weersomstandigheden, waardoor er regenwater naar binnen kon komen. Door het vele lopen op het dak veerde het dak teveel en ontstond er gevaar van vallende houtwolcementplaten.

Uit veiligheidsoverweging zijn deze platen van het systeemplafond verwijderd en vervangen.” We bellen ook Rinus Rietvelt nog even: “De werkzaamheden zijn ondanks een periode met veel weerextremen goed verlopen, het zwembad is na drie weken weer open gegaan. Onze belangrijkste prestatie in de planning hebben we de eerste week geleverd, daardoor konden de anderen door zonder vertraging.”

Bron: Dakenraad 127

Tekst: Albert F. van den Hout

Zwembad Koog Dakenraad

Dit artikel is verschenen in Dakenraad nr 128.
Klik hier voor het originele artikel.